Το χωριό μας

Η ιστορία του χωριού μας

Ο Θύαμος δημιουργήθηκε το 1976 και οι πρώτοι κάτοικοι προέρχονταν από τα γύρω χωριά (Πατιόπουλο, Φράγκου, Δρομίστα, Κάμινα, Ρουπακιά, Τάρλα και Αγρίδι). Αρχικά υπαγόταν στην επαρχία Βάλτου ενώ τον Σεπτέμβριο του 1977 προσαρτήθηκε στην κοινότητα Πατιοπούλου. Το 1997 περιήλθε στα όρια του δήμου Ινάχου και πλέον ανήκει στο δήμο Αμφιλοχίας.

Το όνομα του χωριού μας

Το όνομα Θύαμος, δόθηκε απο την πολύ παλιά ονομασία του όρους Μακρυνόρος, όπου αρχίζει απ’ τα Αθαμανικά όρη (στην Άρτα) και καταλήγει στο βουνό Θύαμος, στην επαρχία Βάλτου. O δήμος Θυάμου σχηματίστηκε για πρωτη φορά το 1836 με έδρα την Λαγκάδα και πρώτο δήμαρχο τον Γιαννάκη Χούτα.
Αρχικά τον αποτελούσαν τα εξής χωριά: Λαγκάδα, Δρομίστα, Βαλμάδα, Ζελμί. Tο 1840 συγχωνεύτηκε με τον δήμο ‘Ολπης, δηλαδή το Σύντεκνο (Πατιόπουλο) και έδρα τη Βαλμάδα με δήμαρχο τον Γιωργάκη Σκυλοδήμο και μεγαλύτερο χωριό το Σύντεκνο με 1500 κατοίκους . Το 1857 η έδρα μεταφέρθηκε στο Πατιόπουλο όπου και περέμεινε μεχρι το 1912 οταν οι δημοι καταργήθηκαν. Ο δήμος Θυάμου μεγαλύτερο χωριό είχε το Πατιόπουλο και ακολουθούσαν τα εξής χωριά: Βαλμάδα, Λαγκάδα, Φλωριάδα, Θεριακήσι, Δρομίστα, Αγρίδι,κλπ

Οι κάτοικοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής πληθυσμού του 2011, ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων φθάνει τους 386. Ο Θύαμος αποτελεί τον πολυπληθέστερο οικισμό της τοπικής κοινότητας Πατιοπούλου, του Δήμου Αμφιλοχίας, και έως το 2010, υπαγόταν στο Δήμο Ινάχου.

Διαμονή

Γι αυτούς που θέλουν να επισκεφθούν το χωριό μας υπάρχει διαθέσιμος ξενώνας σε κεντρικό σημείο του χωριού μας. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα διαμονής σε ξενώνες σε απόσταση μικρότερη των 10 χλμ από το χωριό μας ( χωριά Σταθάς και Εμπεσός).

Αποστάσεις

  • Αθήνα: 348χλμ
  • Πάτρα: 154 χλμ
  • Θεσσαλονίκη: 354 χλμ
  • Αμφιλοχία: 54,6 χλμ
  • Αγρίνιο: 62,1 χλμ
  • Άρτα: 52 χλμ
  • Ιωάννινα: 110 χλμ

Αρχική

Χωριό

Νέα

Δράσεις

Επικοινωνία

 Γίνετε μέλος του συλλόγου μας

Pin It on Pinterest

Share This